מסתבר שקיימת תרופת קסם מאוד פשוטה אשר באופן פלאי מחלצת אוכלוסיות שלמות ממצב של עוני. זאת תרופה שעבדה בכל מקום בו היא נוסתה, ואילו אוכלוסיות שלא ניסו אותה נותרו עניות עד היום, ממש כאילו הפיתוח הכלכלי של המאה ה-20 לא חל עליהן. למדינות עניות כאלה אנחנו קוראים העולם השלישי, והם דוגמאות נהדרות לחוסר בתרופה ולאזורים מוכי עוני. אך גם במדינות "עולם ראשון" כמו ישראל, ישנן תופעות של עוני. באופן לא מפתיע, העוני במדינות כמו שלנו נמצא בדיוק במקומות שבהן תרופת הקסם לא מיושמת כהלכה, או לא מיושמת כלל. נכון, הפתרון שאני הולך לדבר עליו הוא לא היחיד – אבל הוא הכי טוב שיש.

בכל מדד שתבחרו, קיים עוני רב, הן בעולם והן בישראל. העוני בישראל מכה בשני מגזרים במיוחד – המגזר החרדי והמגזר הערבי, אבל כמובן לא רק בהם. בישראל בערך רבע מהאזרחים נמצאים מתחת לקו העוני. בגלל שמשפחות עניות נוטות להיות משפחות מרובות ילדים, המצב אצל הילדים גרוע הרבה יותר. כולנו מכירים כבר את הכותרות שאומרות "כל ילד שלישי בישראל עני" המתפרסמות כל שנה. אני אחזור שוב, למקרה שלא קראתם את המשפט החשוב הזה – יותר משליש (35% בערך) מהילדים במדינה חיים מתחת לקו העוני. נורא ואיום.

אז עכשיו שהכנסתי אתכם לפאניקה, והבטחתי למרות הכל גם פתרון קסם לכל בעיות העוני העולמיות, כדאי שאני אספק את הסחורה. המנגנון הכי טוב להיחלצות של אוכלוסיות שלמות ממעגל העוני – העצמה של נשים. כן, קראתם נכון. אם תחשבו על זה, יש בזה המון היגיון. במקום שמחצית מהאוכלוסייה (נשים) לא תעבוד, לא תרכוש השכלה ותסתמך על פרנסתם של המחצית השניה (גברים) – הרבה יותר כלכלי להכפיל את כוח העבודה, בין אם במשק הבית או במשק המדינה. מס' הפיות שיש למשפחה להאכיל, להלביש, ולכלכל נשאר אותו דבר – אבל מספר המפרנסים בכל משפחה מוכפל!

זה אפילו לא הכל. העצמתן של נשים, דאגה לזכויותיהן על חייהן וגופן נותנת בנוסף אפקט חשוב הרבה יותר. האפקט הזה הוא ירידה תלולה בשיעור הילודה. בכל מקום בעולם שבו שנשים קיבלו יותר חופש וזכויות על חייהן וגופן, יותר השכלה, ומוטיבציה לצאת לעבודה – שיעור הילודה ירד. הסיבות לכך כנראה ברורות, אבל אי אפשר לזלזל במשמעות של האפקט הזה. במקום משפחה של מפרנס אחד עם 7 נפשות בממוצע, כאשר נשים מקבלות את מקומן אנחנו מקבלים משפחה עם שני מפרנסים ו-5 נפשות בממוצע. ההבדל הוא עצום גם כשמדובר על משפחה בודדת. תכפילו את האפקט הזה באוכלוסייה שלמה, או במדינה שלמה, וקיבלתם צמיחה כלכלית מדהימה.

יש הרבה ראיות למה שאני אומר כאן. בכל מקום שבו זה נוסה – אוכלוסיות שלמות ולעיתים מדינות שלמות יצאו מהעוני והתחילו התפתחות כלכלית שלא נראתה כמוה. הפיתוח הכלכלי של המאה ה-20 במערב חייב הרבה לתנועת שחרור האישה שהתרחשה באותו זמן. האוכלוסיות העניות ביותר גם במדינה מערבית כמו שלנו, הם החרדים והערבים. הם אלה שבהם האישה אינה רוכשת השכלה אפילו קרובה לגברים שסביבה, או אינה יוצאת לשוק העבודה באותו היקף כמוהם, או לא מקבלת את אותו יחס מכבד מהחברה, הרואה בה לא יותר מרחם נייד שתפקידו היחיד בעולם הוא להשריץ כמה שיותר ילדים.

דוגמה נוספת היא המתרחש בבנגלדש, שם תוחלת החיים, מצב הבריאות והחינוך כולם השתפרו פלאים (למרות שהצמיחה הכלכלית שם אינה גבוהה). חלק גדול ממה שקרה שם קשור קשר הדוק להעצמתן של נשים – סיוע לנשים בפתיחת עסקים, הלוואות בתנאים מועדפים לנשים וכו'. הם הבינו את מה שאפילו במערב עוד לא הבינו, שנשים נוטות להיות יותר אחראיות כלכלית, להחזיר יותר מחובותיהן מאשר גברים, ולהוציא את משפחתן ממעגל העוני מהר יותר. מחקרים רבים הראו שמספר רב יותר של נשים בעסקים, בועדים ובקבוצות שונות – מגביר את יעילותם של כלל העובדים, גם הגברים. מתוך 500 החברות העסקיות הגדולות והעשירות בעולם, אלה שבהנהלה שלהן יושבות יותר נשים – מציגות רווחים גבוהים יותר, מכירות טובות יותר ועוד נתונים רבים וטובים יותר מאשר של החברות ה"גבריות" יותר.

לתת לנשים כוח וזכויות זה לא אינטרס פמיניסטי – זה אינטרס אנושי.

רציתם פתרון קסם? קיבלתם.

לסיום – ציטוט נהדר ומתמצת מאחד האנשים האהובים עליי ביקום

פורסם על ידי עופר סדן

הומניסט חילוני, ריאליסט, תמיד רציונלי, לפעמים בצורה מרגיזה. פילוסוף של המאה ה-21 לענייני הכל. לפעמים חופר אבל תמיד מגיע עמוק. רוצים לקרוא עוד? בקרו אותי בעמוד הפייסבוק של "מדע גדול, בקטנה"

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

קראו גם את:
תא קולי גולן טלקום
סליחה, איך מגיעים לתא קולי בגולן טלקום?

איך שומעים הודעות בתא קולי בגולן טלקום? אם כבר עברתם לגולן טלקום, כמוני,  ויש לכם אייפון בטח שמתם לב שזה...

סגור